• +420 541 232 700 |
  • Lelekovice 866, 664 31 |
  • Otevírací doba: Pondělí-Pátek 8.00-16.00
EN CS

Draslík a jeho role ve výživě rostlin

Draslík a jeho role ve výživě trávníků

Draslík je jedním ze 3 tradičních hlavních prvků v hnojivech, jmenovitě N-P-K. V současné době mezi tyto tzv. makroprvky zahrnujeme také Ca a Mg. Draslík je chemický prvek se symbolem K, který je chemicky podobný sodíku (Na), který je jeho sousedem v periodické tabulce. Čistý draslík je stříbřitě bílý kov, který velmi rychle reaguje s kyslíkem za vzniku peroxidu draselného (K202). Název draslík (latinsky Kalium) je odvozen z popela (anglicky burn-pots), který je obsažen ve spáleninách. Tento "Pot Ash" byl ve skutečnosti používán jako hnojivo již před průmyslovou érou. V současné době je draslík většinou odvozen ze solí, které se těží nebo extrahují z prehistorických usazenin na dnech jezer a mořského dna. Také v Mrtvém moři mezi Jordánskem a Izraelem se z vody extrahuje draslík. Největší ložiska jsou však v současné době těžena v Kanadě. Po těžbě se soli oddělí a většina draslíku ve skutečnosti skončí jako chlorid draselný, známý také jako potaš nebo MOP (muriát draslíku).

Jaká je role draslíku v hnojivech?

V hnojivech je draslík základní složkou spolu s dusíkem a fosforem (NPK). Přibližně 95% veškeré produkce draslíku na světě se používá k pěstování rostlin. Přítomnost K v rostlinách se obvykle pohybuje mezi 0,5-2% hmotnosti. Ve skutečnosti je K tak běžné, že v každém dospělém lidském těle je v daném okamžiku přítomno zhruba 100-180 g.
V rostlinách draslík dělá rostliny "tvrdší" udržováním turgorového tlaku buněk, což jim zabraňuje vadnutí. Kromě toho draslík hraje důležitou roli ve správném fungování průduchů, které řídí "dýchání" rostlin. Draslík je také spoluzodpovědný za životně důležité procesy, jako je přeprava vody a živin, stejně jako syntéza bílkovin a škrobu. Rostliny, které postrádají K, začnou vykazovat žloutnutí (starší) listy, následované nekrózou a / nebo zakrnělým růstem.
V praxi pěstitelé používají hnojivo bohaté na K, aby rostliny byly tvrdší a odolnější vůči stresu, jako je chlad a sucho. Draslík používají producenti plodin ke zvýšení velikosti, kvality a chuti ovoce. V trávníku se K používá k tomu, aby byl trávník tvrdší a odolnější vůči suchu.

Jak je draslík aplikován skrze hnojiva Mivena?

Mivena pracuje ve velmi odlišných tržních odvětvích, od špičkových golfových hřišť ve Španělsku a Portugalsku až po pěstitele měkkého ovoce na Ukrajině a městská sportovní hřiště ve Finsku. Je proto velmi obtížné mít od nás obecné doporučení ohledně draslíku. Naše doporučení je, že v přirozeném cyklu každé rostliny je nutné poměr dusíku a draslíku rozložit do tří fází, více dusíku v počáteční fázi, N: K = 1: 1 uprostřed a více K na konci. Je na uživateli, aby se rozhodl, kdy tyto fáze začínají a končí. Dalším bodem je, že rovnováha K-Ca-Mg je velmi důležitá, protože tyto prvky silně interagují navzájem. O ideálním poměru můžeme říci, že Ca-Mg jsou zhruba stejné a K by mělo být alespoň dvojnásobkem množství Ca a Mg.
V trávníku poptávka po draslíku obvykle začíná v (časném) létě, kdy tráva musí být tvrdší, aby odolala teplu / suchu a rostla méně. Pak na podzim a v zimě bude trávník také vyžadovat více K, aby vydržel chlad. Poradíme aplikace Granucote, Greenstar, Granuform a Granusports v závislosti na situaci, které jsou vyvážené buď N:K = 1:1 nebo 1:2.
U rostlinných školek jsou potřeby rostlin méně řízeny sezónní poptávkou, ale více zaměřeny na specifické potřeby rostlin. Některé školky, zejména okrasné, chtějí kompaktnější růst s kratšími silnějšími rostlinami. Budou používat naše vzorce Horticote Plus k míchání substrátu nebo Horticote Topdress k opětovnému použití některých dávek CRF po dobu dalších 6 až 8 měsíců.
Pěstitelé ovocných rostlin obvykle zvýší dávku draslíku na poměr N: K max 1: 4 (!!), aby se zvýšila produkce květin a / nebo ovoce. S větší pravděpodobností zvýší tyto poměry tím, že budou používat produkty s vysokým K Granusol a Granufert prostřednictvím svých zavlažovacích systémů.

Produkty Mivena s vysokým K:

Granucote CRF 12-5-24
Zvláště vhodné pro fairwaye. Bude aplikován v září/říjnu s trváním do února/března příštího roku.
Greenstar CRF 15-0-22
Mírně hrubší granule než Granucote a k dispozici pouze v 3M verzi. Často se používá v fairwayích a rafech, ale také při terénních úpravách a údržbě zahrad.
Granuform SRF 16-0-22 / 19-0-19 / 19-5-17
Velmi malé granule, velmi vhodné pro odpaliště a zeleninu. Poskytne dostatek živin po dobu 2-3 měsíců.
Granusports SRF 8-0-26 / 19-5-17 / 19-0-19
Podobně jako Granuform, ovšem větší granulace. Je vhodnější pro sportovní hřiště a některá odpaliště. Poskytne také dostatek živin na trávník po dobu 2-3 měsíců.
Horticote Plus CRF 14-10 -18 + stopy
K dispozici v trvání 4-6-8-12 měsíců. 100% obalené NPK granule, velmi vhodné pro míchání substrátů pro delší vegetační období.
Horticote Topdress 14-7-20 + stopy
Částečně obalená hnojiva používaná k aplikaci do květináče, kde je rostlina již vysazena. Vhodné pro školky, které potřebují extra dávku větším velikostem nádob
Granusol WSF 10-10-30 / 12-7-25 / 4,5-11-36
Vysoce rozpustný krystalický prášek, který je vhodný pro jakoukoli formu zavlažování. Všechny receptury obsahují vysokou dávku stopových prvků a speciální směs vitamínů Mivena s mnoha výhodami, které zlepšují vitalitu rostlin, zdraví a příjem živin.
Granufert WSF 6-8-30 / 10-5-23 / 13-6-24
Vysoce rozpustný prášek, který je nejvhodnější pro fertigační systémy. Některé produkty obsahují další CaO pro vyšší produkci ovoce

Který draslík bychom měli použít na Trávník?

My v Mivena jsme trochu překvapeni, když zákazníci požadují (neobalený) dusičnan draselný ve svých hnojivech pro podzim nebo zimu. Zejména ve výběrových řízeních obcí se s těmito požadavky často setkáváme. Kromě toho, že životnost tohoto zdroje draslíku (KNO₃) je velmi krátká, dusičnany v tomto typu hnojiva nejsou v tomto období žádoucí.
Vzhledem k tomu, že chemické postřiky proti houbám můžeme jen stěží použít, je vitalita našeho trávníku ještě důležitější. To znamená, že bychom se měli v první řadě pokusit minimalizovat dusičnany. Příliš vysoká zásoba dusičnanů podporuje slabý trávník náchylný k chorobám. Kromě toho musíme i nadále sledovat rovnováhu živin v půdě a obsah správných prvků, které jsou pro trávu k dispozici. Zvýšené hladiny draslíku mohou mít negativní vliv na příjem Cal-Mag. Použití síranu draselného je v tomto případě dobrou volbou, protože tento zdroj bude k dispozici pomaleji než dusičnan draselný.
Některé společnosti vyrábějící hnojiva budou z tohoto důvodu skutečně nabízet (polymerní) potaženou verzi dusičnanu draselného. Domníváme se však, že pouze po dobu delší než 4 měsíce je výhodné mít obalený draslík, například v rostlinných školkách. Obalení dusičnanu draselného pro kratší dobu aplikace je vážným zvýšením nákladů, kterému se lze vyhnout jednoduchým použitím síranu draselného, který bude trvat přibližně 3-4 měsíce.
Ve fertigačních aplikacích mají ve vodě rozpustné formy dusičnanu draselného výhodu, a to vysokou úroveň rozpustnosti. Pro aplikaci na trávník však vždy doporučujeme obalovat dusík, aby se dosáhlo delšího trvání a menší lixiviace prvků (lixiviace je proces separace rozpustných látek z nerozpustných látek rozpuštěním rozpustných látek ve vodě nebo jiném rozpouštědle). Zvláště u draslíku to zvýší jakoukoli nerovnováhu kationtů, což bude mít za následek stresovaný trávník a zakrnělý růst.

Stefan Hoefnagel – technický obchodní ředitel společnosti Mivena
 

Comment

Komentáře (2)

  • Agasibus

    11. 02. 2023 02:45

    Знакомства на Loveawake.Ru
    <a href=https://loveawake.ru>Show more>>></a>

  • AynWem

    12. 11. 2022 13:37

    Welcome to the world of adult Dating loveawake.ru